FLAMENCO CORTESIN MUKAAN

Vuonna 1969 Córdobassa, Espanjassa syntynyt Joaquin Cortés on varmaan kohua herättänein Flamenco tanssija. Klassisen balettikoulutuksen saanut tanssitaiteilija halusi yhdistää modernin tanssin, baletin ja flamencon uudella tavalla, tuodakseen flamencon suurelle yleisölle. Cortésin kiinnostus tanssiin alkoi jo varhaisessa iässä, ja perheen muutettua Madridiin 1981, hän alkoi opiskella tanssia intohimoisella vakaumuksella. 15-vuotiaana hänet hyväksyttiin Espanjan arvostetuimpaan balettikouluun ja hän pääsi näin myös matkustamaan Espanjan Kansallis Baletin mukana maailmalle. Tänä aikana hän myös sai esiintyä soolotanssijana, tähän saavutukseen vaikutti hänen voimakas fyysinen kestävyytensä ja urheilullisuutensa. Cortésin kunnianhimo oli kuitenkin suurempi, ja halu saada suurempaa kontrollia esitysten luovuuteen johti oman tanssiryhmän perustamiseen. Joaquín Cortés Flamenco Ballet company toteutti Cortésin suunnitelman fuusioida perinteinen baletti moderniin tanssiin ja flamencoon. Ensimmäinen kiertue ‘Cibayi’ toteutui vuonna 1992. Huomiota herättävä uudenlainen tyyli ja Cortésin vaikuttava tanssityyli, persoona ja keho herätti toivottua kiinnostusta kansainvälisesti.

Kiertueita ja elokuvia

Joaquin Cortésin vakuuttava tyyli nähtiin pian myös valkokankaalla kun hän esiintyi Pedro Almodóvarin elokuvassa ‘Salaisuuteni kukka’ ja Carlos Sauran tanssielokuvassa ‘Flamenco’. Samaan aikaan Cortésin uusi kiertue ‘Pasión Gitana’ oli valtava yleisömenestys. Tätä kiertuetta sanotaan hänen parhaakseen. Eikä syyttä, flamenco ei ollut enää entisensä ja Cortés vakiinnutti paikkansa suurten tanssitähtien taivaalla.

Joaquin Cortés LA FLOR DE MI SECRETO

Joaquin Cortésia ei ainoastaan ylistetty tanssitaidoistaan, vaan myös koreografina ja taiteellisena ohjaajana. Seuraava kiertuemenestys oli ‘Soul’, joka vei tanssiryhmän etelä- ja pohjois-Amerikkaan. 1990-luku oli Cortésin ehdotonta kulta-aikaa tanssijana. 2000-luvun alkaessa hän halusi suunnata luovuuttaan enemmän koreografioiden tekoon ja taiteelliseen johtamiseen. Cortés nähtiin tietenkin vielä lavalla, mutta focus ei enää ollut pelkästään hänessä. Cortésin tanssijan ajat eivät suinkaan ole ohi, vaan hänet nähdään usein elokuvissa ja televisiossa. Cortés tähditti ‘Gitano’ ja ‘Vaniglia e cioccolato’ elokuvia 2000-luvun alussa. Omien sanojensa mukaan hän pitää näyttelemisestä erityisesti, ja ei olisi mitenkään omituista mikäli tulevaisuudessa hänet nähdään elokuvarooleissa useamminkin. Tähän mennessä hän on onnistunut kaikessa mihin on ryhtynyt. Kiertueet noudattavat samaa teemaa, ne ovat spektaakkeleita, aina. Jokainen kiertue on uniikki ja niiden musiikki ja tanssi on suunniteltu säväyttämään ja liikuttamaan yleisöä. Upeat Armanin puvut, lavasteet ja valot tuovat lisädramatiikkaa ja oopperamaisuutta näihin esityksiin. ‘Soul’-kiertueen jälkeen Cortésin repertuaariin voidaan lisätä ‘De Amor y Odio’, jota esitettiin Englannissa, Portugalissa ja Thaimaassa, ‘Mi Soledad’, ‘Unleashed’ ja ‘Esencia’ (2017). Tunnettuna tähtenä Cortés ei tietenkään ole välttynyt kritiikiltä. Hänen luomansa tanssityyli ei ole saanut kaikkia lämpenemään, ja häntä on moitittu flamencon kaupallistamisesta. Toisaalta tämä Cortésin lähestymistapa on juuri se jolla flamencolle on saatu luotua se suuri globaali menestys. Cortés tietää olevansa oikeassa, eikä juurikaan piittaa näistä ankeista mielipiteistä.

Joaquin Cortésin

Mitä suurempi tähti sitä enemmän löytyy kriitikoita oli taiteenala mikä tahansa. Myös hänen läheisiä välejään Giorgio Armaniin, Naomi Campbelliin ja Mira Sorvinoon on katsottu paheksuvasti. Mikä on sinänsä kummallista kun seuraa miten hulluja asioita julkkispiireissä noin yleensä tapahtuu, Cortésin profiili juorulehtien sivuilla on aika vaisu. Cortés kiertää edelleen maailmaa ahkerasti fuusioflamencon lähettiläänä, ja vaikka hän onkin tunnettu kansainvälinen supertähti, hänen shownsa ovat aina yllättäviä ja upean dramaattisia. Hänen kykynsä uusiutua ja oivaltaa erilaisten tanssitekniikoiden ja musiikin yhtälöitä on ilmiömäinen. Cortésin oma persoona mielletään mahtipontiseksi ja ylpeäksi, kyseessä on kuitenkin vain rooli. Takaa löytyy suht vaatimatonkin, äitiään ihaileva mies, jolle elämään suhtautumisen pitää olla sympaattista. Joaquin Cortésin charmille ei kukaan ole immuuni.