Flamenco tanssin historia

Flamenco on varmasti jokaiselle Etelä-Espanjassa vierailleelle suomalaiselle erittäin tuttu tanssilaji, jota on tullut tanssittua illanviettopaikoissa aamumyöhään. Suomalaisten rakastamalla Malagan alueella flamenco on erittäin suosittu tanssilaji ja sitä tanssitaan aina kun on mahdollista, jokaisessa illanvietossa ja ferioiksi kutsutuissa juhlissa. Laji onkin saanut alkunsa Andalusian alueelta Espanjasta. Se on Espanjassa kehittynyt tanssi- ja musiikkilaji, johon kuuluu erittäin näyttävät ja upeat mekot ja asusteet. Lajin alkuperäisenä kehittäjä ei kuitenkaan ole kantaperäiset espanjalaiset, vaan Etelä-Espanjan eli Andalusian romanit. Kyseisestä lajista on edelleenkin nähtävillä romanien merkit, vaikka se onkin nykyaikana kehittynyt enemmän espanjalaiseen tyyliin ja nykyaikaisempaan muotoon. Tämä laji on esittävää taidetta, jossa tanssitaan musiikin tahtiin upeissa taiteellisissa asuissa. Taiteenlajin juuret johtavat kokonaan Maurien ja juutalaisten monia satoja vuosia vanhoihin musiikkiperinteisiin, joista lajia on ruvettu kehittämään eteenpäin. Nimensä flamenco on saanut arabiankielisestä sanasta fellahmengu, tämä tarkoittaa suomennettuna paimenta ilman maata. Nimen alkuperästä ei kuitenkaan ole mitään varmaa näyttöä ja se onkin hieman kiistelty aihe. Se nimittäin tarkoittaa myös espanjankielellä flaamilaista, joka myös käy järkeen nimessä, nimittäin romanit saapuivat espanjaan Kaarle V:n aikaan. Tällöin maahan tuli myös paljon flaamilaisia sotilaita, joiden mukaan taiteenlaji olisi sitten nimetty. Tästä ei kuitenkaan ole mitään 100 prosenttista näyttöä ja eri teoriat vaihtelevat hieman tutkijan mukaan.

Flamenco tanssin asu

Kuten aiemmasta tekstistä kävikin ilmi, niin yksi olellinen osa tanssissa on näyttävä ja erittäin hieno asu. Se puetaan päälle aina ferioiden eli niin sanottujen pienten festivaalien aikaan, jolloin kadut täyttyvät toistaan upeammista flamencoasuista. Flamenco mekko on usein väritykseltään punamusta, jota koristavat näyttävät pitsiset helmat ja kaulukset. Mekko on usein avoin olkapäiltä, mutta saattaa vaihdella malliltaan ja myös väriltään. Pääpiirteenä mekossa on kuitenkin se, että sen kaula-aukkoa ja helmaa koristavat erilaiset erittäinkin näyttävät röpelö- ja pitsikoristukset. Mekon pituus myös vaihtelee käyttäjästä ja mallista, mutta pääasiassa se vaihtelee polvipituudesta nilkkapituuteen. Käsiaukoissa on myös leveät röyhelökoristeet, jotka hulmuavat tanssin mukana.

flamenco-mekko

Asuun tietenkin kuuluu paljon muita asusteita mekon lisäksi kuten viuhka ja kengät. Kengät ovatkin tärkeässä osassa tanssissa ja niihin panostetaan yhtä lailla mekon kanssa. Usein tanssissa naiset käyttävät niin sanottuja remmikenkiä, jotka näyttävät paljolti tavallisilta avokaskorkokengiltä. Erona on kuitenkin se, että korkoon on lisätty nauloja. Tämä vahvistaa koputuksen ääntä tanssiessa, joka taas on tärkeässä osassa tanssissa. Korkojen korkeus riippuu mallista ja merkistä, mutta vaihtelee usein 4 ja 7 senttimetrin välillä. Miehillä taas on tavallisen näköiset puvun kengät, joiden korko on myös vahvistettu äänen luomiseksi. Korko on miehillä usein 2-4 senttiä, riippuen mallista.

Mikä on flamencon tilanne Suomessa?

Andalusia on suomalaisten suosima kohde, jossa melkein jokainen suomalainen on vieraillut ainakin kerran elämässään. Tämän seurauksena on tietenkin luonnollisesti flamencokin saanut suosionsa Suomessa. Flamenco on nopeasti levittäytynyt Suomeen Fuengirolassa asuvien suomalaisten mukana. Suomessa laji rupesi saamaan suosiota 1990-luvun alkupuolella, kun kansainvälisesti tunnetut artistit aloittivat vierailut Suomessa. Tästä lähtien flamenco onkin saanut todella suositun aseman Suomessa, johon on myös vaikuttanut Suomessa järjestettävät flamencofestivaalit. Tampereella järjestetään vuosittain oma flamencoviikko. Helsingissä taas juhlitaan flamencofestivaaleja ja muutama vuosi sitten aloitettuja flamingo-nykyflamencofestivaaleja. Jokaisessa isossa kaupungissa on myös omat flamencoharrastajien yhdistykset, joissa lajia pääsee harrastamaan ja harjoittamaan opettajan tunneilla. Suomi on myös saanut useita tunnustuksia arvostetuilla flamencokilpailuissa Madridissa, jossa Suomi on kilpaillut mukana monta vuotta.

Andalusia