Flamenco

Flamenco tarkoittaa espanjalaista musiikkia ja tanssia. Se on taidemuoto, joka muuttuu jatkuvasti ajan myötä. Flamenco on saanut alkunsa jo 1400-luvun Andalusiasta, Espanjan eteläiseltä puolelta, ja levinnyt sieltä ympäri maailman. Villitys toimi alkuun etnisten vähemmistöjen mielenilmaisuna, kun he alkoivat säestää lauluaan ja tanssiaan rytmillisellä taputuksella, palmas. Historiallisesti flamencon juuret juontavat jopa maurien ja juutalaisten sijoille, mutta Andalusian romaneja kutsutaan flamencon luojiksi. Flamencon nimen syntymiselle on monia erilaisia perusteluja. Näistä yhden mukaan se tulee sanasta flamancia, joka taas pohjautuu espanjalaiseen sanaan llama, eli liekki. Toisen perustelun mukaan flamenco-sana on tullut pohjoisesta saapuneiden mustalaisten mukana, sillä heitä kutsuttiin nimellä flamenco. On myös mahdollista, että flamenco pohjautuu arabian kielen sanoista felah-mengu tai fellah-mangu eli pakeneva maalainen, työläinen tai laulaja. Kaikki nämä sopivat hyvin flamencon historiaan ja luonteeseen, joten on vaikeaa pitäytyä vain yhdessä perustelussa. Flamenco on vaikuttanut paljon taiteen eri lajeihin, erityisesti sen kulta-aikoina 1800- ja 1900-luvun vaihteessa.Flamencon soittimiin kuuluu useimmiten cajón, eli flamencokitara ja lyömäsoittimia, sekä joskus kastanjetit. Cajón ei ole kuin tavallinen kitara, vaan puulaatikko, jolla istutaan ja jota hakataan rytmikkäästi kämmenillä. Flamencolaulu on saanut vaikutteita muun muassa hindujen, arabien, juutalaisten ja kreikkalaisten kulttuureista. Musiikin ja laulun lisäksi flamencoon kuuluvat jaleot, eli kannustushuudot. Flamenco on vahvojen tunteiden välittämistä ja tulkitsemista, niin tanssin kuin musiikin kautta.

Sigiyiras Flamenco

Flamencolla on yli viisikymmentä eri tyylilajia, jotka voivat jakautua tuhansiin eri variaatioihin. Tyylilajeja kutsutaan paloiksi, jotka vaihtelevat alkuperällään, rytmillään, moodillaan ja luonteenpiirteillään. Primitiivisen tunnelman omaava ja symbolistinen Sigiyiras on yksi vanhimpia flamencon tyylilajeista, ja vahvasti yhdistettynä mustalaiskulttuuriin soleareksen kanssa. Usein musiikki näissä tyylilajeissa on niin sanotusti ”syvää”, ja hyvänä vastakohtana toimivat huomattavasti juhlavammat ja nopeampitempoiset tangos ja bulerías, Nuevo flamenco eli nykyflamenco on saanut vaikutteita musiikkiinsa Latinalaisen Amerikan salsasta ja rumbasta, sekä myöhemmin myös jazzista, popista ja rockista. Nykyflamencon tanssityyli on saanut vaikutteita muun muassa nykytanssista ja baletista.

Kenkien kopinaa ja heiluvia helmoja

Naisten tanssikengät ovat remmikenkiä, jotka muistuttavat ulkomuodoltaan avokkaita. Korot ovat yleisimmin 4–7 senttiä korkeat. Luodakseen flamencolle tyypillisen, kovaa kopisevan äänen, tanssijat upottavat kenkiensä kärkiin ja korkoihin nauloja. Miesten kengät ovat matalammat, usein 2–4 sentin korolla, ja muistuttavat joko tavallisia kenkiä tai nilkkureita. Naisten käyttämät mekot heijastavat vahvasti mustalaisten kulttuuria, vaikka tyyli onkin kehittynyt ja muuttunut vuosien varrella. Mekon on kitaramaisella muodollaan ja syvällä kaula-aukollaan tarkoitus korostaa naisten muotoja ja peittää epävarmuuksia. Helmojen reunat tuovat lisähuomioita naisten kävelytyyliin, ja koruilla ja huiveilla tyyliin saadaan lisää viettelevyyttä. Nykyään flamencomekkoja on myös kaksiosaisina ja kehoa myötäilevämpinä versioina, mutta tyyli on yhä tunnistettava alkuperäisiin mekkoihin verrattuna.

Suomi tanssii ja soi

Tampereen Flamencoviikko on Suomen vanhin flamencoa juhliva festivaali, ja se järjestetään vuosittain loppukesästä. Helsingin Flamencofestivaali taas järjestetään vuosittain helmikuussa Helsingin Flamencoyhdistyksen toimesta. Näiden kahden festivaalikonkarin rinnalle on nousemassa Helsingissä järjestettävä Flamingo-nykyflamencofestivaali. Flamencoesityksiä pääsee ihailemaan vuosittain myös muilla Suomen festivaaleilla, kuten Helsinki Universal Guitar Festivalilla ja Kuopio Tanssii ja soi -festivaalilla.

Reima Nikkinen

Suomen flamencon isänä tunnetaan Reima Nikkinen, joka oli toisen polven romaniaktivisti. Tanssimisen lisäksi Nikkinen myös opetti ja koreografioi flamencotansseja, sekä kirjoitti ja maalasi. Nikkinen menehtyi 74-vuotiaana, ja jätti jälkeensä pitkän uransa flamencon sanansaattajana. Muutamia merkittävimpiä suomalaisia flamencotanssiryhmiä ovat  Compañía Kaari Martin, Katja Lundén Company, sekä Aho ja Lundén Company.