Kaikki breakdancesta

Breakdance on alunperin 1970-luvulta peräisin oleva tanssityyli, joka poikkeaa huomattavasti muista tanssityyleistä. Breakdance rikkoo rajoja ja siinä tanssija voidaan nähdä mitä erilaisimmissa asennoissa. Tanssilaji on suosittua vielä nykyäänkin ja yhä useampi haaveilee breakdancesta harrastuksena.

Historiaa

Breakdance syntyi 1970-luvun Yhdysvalloissa, kun DJ Kool Herc keksi soittaa funk-kappaleiden erilaisia lyömäsoitinkohtia yleisölle tanssittavaksi. Liikkeitä toisteltiin niin, että kukin tanssija esitti tanssilattialla pari tanssiliikettä. Tanssiliikkeet olivat erilaisia kuin mihin oli totuttu ja ne saivat vaikutteita mm. James Brownista. Vaikutteita otettiin myös tuolloiin nuorison suosimasta rockingista, joka oli seisten esitettävää tanssia, jonka tarkoituksena oli voittaa vastustajan esittämät tanssiliikkeet. Breakkaajia alettiin kutsumaan nimillä b-boys ja b-girls.

Se, mikä breakdancessa on erikoista, on se, että tanssia haluttiin käyttää väkivallan sijasta vastustajan voittamisessa. Niinkutsuttu rauhankulttuuri vallitsi ja toisistaan otettiin mittaa mieluummin tanssiliikkein kuin väkivalloin. Nykyajan battlet juontavat juurensa tästä kulttuurista. Vaikka breakdance keksittiin 70-luvulla, koki se suursuosion 80-luvulla. Tähän asti b-boyingiksi kutsuttu laji sai nimen breakdance ja se alkoi tulla tunnetuksi ympäri maailman. Ghetoissa elävistä, breakdancea harrastavista alettiin tehdä elokuvia ja näin kulttuuria voitiin nähdä valkokankaalla ympäri maailman. Tämä johti tottakai siihen, että laji levisi.

Lajin suosio hiljeni 80-luvun lopussa muutamaksi vuodeksi rapin astuessa enemmän esille. Breakdance unohdettiin hetkeksi. Tämä ei kuitenkaan ollut lajin loppu. Se koki uuden huippukauden 90-luvulla, kun kaikessa hiljaisuudessa lajia harjoitelleet breakdance-artistit nousivat esiin ja ponnahtivat suursuosioon. Suomessa breakdance oli erityisen suosittua juurikin 90-luvulla ja moni muistaa varmasti esimerkiksi Bomfunk MC’n, joka eli tuolloin uransa huippukautta. Freestyler ja B-Boys & Flygirls olivat tuolloin suosittuja kappaleita ja breakdancea tanssittiin diskoissa ympäri maan.

Harrastaminen Suomessa

Harrastaminen Suomessa

Breakdance on hauska harrastus, jonka voi aloittaa milloin vain. Lajissa on pääasiassa tanssijan asenne ja sisua kannattaa olla. Laji on energinen ja positiivinen ja täynnä ilon hetkiä. Liikkeitä on todella paljon, mutta liikkeelle lähdetään helpoimmista liikkeistä. Laji sopii sekä lapsille että aikuisille. Breakdance-tunteja järjestetään ympäri Suomen. Internetistä löytyy tietoa oman alueen tanssiryhmistä, joten sieltä kannattaa katsastaa oman tai naapurikunnan tarjonta. Esimerkiksi Tampereella toimii Hip Hop House, joka opettaa erilaisia katutansseja. Myös Helsingin tanssiopisto opettaa erilaisia tanssityylejä. Kannattaa tarkistaa kuluvan lukuvuoden tanssitarjonta.

Taidetehtaan Tanssikoulu Porvoossa järjestää breakdance-opetusta. Harrastamaan pääsevät vähintään 7-vuotiaat. Opetuksessa painotetaan perinteistä New York -tyyliä ja harrastajien kesken järjestetään leikkimielisiä battleja, joissa pääsee kokeilemaan omia improvisaatiotaitojaan. Taidetehtaalla opetetaan paljon muitakin tanssilajeja, niin aloittelijoille kuin edistyneillekin tanssijoille.

Breakdancen hyödyt

Tanssilaji kehittää tanssijan muunmuassa kehonhallintaa, koordinaatiota ja käsilihaksia. Käytössä on useimmiten koko keho ja siksi lihasvoima kasvaa lajia harrastaessa. Harrastajan kannattaa harjoittaa lihaksiaan myös harrastuksen ulkopuolella, sillä kunnossa olevat lihakset ehkäisevät tehokkaasti loukkaantumisia.

Kuntohyötyjen lisäksi laji hyödyttää sosiaalisesti. Breakdancessa ympärillä on usein muita tanssijoita, jotka tsemppaavat liikkeissä. Lajia harjoitellaan yhdessä ja sen parissa voi saada paljon uusia ystäviä. Yksi lajin parhaista puolista on, että sitä voidaan harrastaa myös ohjatun toiminnan ulkopuolella. Tanssimiseen riittää, kun löytää tarpeeksi ison tilan, esimerkiksi ison huoneen tai vaikkapa tasaisen pihan. Kaverit voi kerätä kasaan ja voitte yhdessä harjoitella breakdance-liikkeitä tai suunnitella vaikka esityksen. Breakdance on siis kaikille sopiva harrastus, kunhan vain sinnikkyyttä ja tahtoa riittää. Se on iloinen ja energinen harrastus, jota voi harrastaa milloin ja missä vain. Välineitä ei tarvita, joten se sopii siinäkin mielessä kenelle tahansa.