Muumien rakastettu maailma

Sinisessä, korkeassa, sylinterin muotoisessa talossa asustelevat sympaattiset Muumihahmot kuuluvat lähes jokaisen suomalaisen lapsuuteen. Muumilaakson asukit elelevät onnellista arkea ja kokevat jännittäviä seikkailuja suomenruotsalaisen kirjailijan Tove Janssonin luomassa Muumimaailmassa.  Tove Jansson kirjoitti lukuisia Muumi-kirjoja, joita on käännetty yhteensä yli 50 kielelle. Kirjojen pohjalta on luotu myös animaatioita, sarjakuvia ja näytelmiä. Janssonilla oli myös taiteilijan lahjoja, ja hän kuvitti itse kirjansa. Ensimmäisen Muumi-kirjansa hän kirjoitti vuonna 1945. Teoksen nimi oli Småtrollen och den stora översvämningen, eli Muumit ja suuri tuhotulva.

Muumilaakson asukkaat

Muumit ovat pyöreähköjä, vaaleita, ystävällisiä olentoja. Muumitalossa asustelevan Muumiperheen vanhemmat ovat Muumimamma ja Muumipappa. Muumimamman hahmo on hyvin perinteinen äitihahmo. Mustaa käsilaukkua kantava ja valko-punaraitaiseen esiliinaan pukeutuva Muumimamma on loputtoman kärsivällinen ja lempeä. Hän tasapainottaa tyyneydellään perheen miesväkeä. Muumipappa sen sijaan on väsymätön seikkailija, joka on viettänyt villin nuoruuden tutkien maita ja mantuja. Perheenisänä hän on vastuuntuntoinen ja rakastava. Tarinoissa perhe ajautuu mitä kummallisimpiin seikkailuihin Muumipapan ideoiden seurauksena. Muumipappa pitää päässään aina mustaa silinterihattua, käyttää kävelykeppiä ja polttelee toisinaan piippua.  Muumiperheen nuorimmainen on Muumipeikko, joka on tarinoiden päähahmo. Tupsuhäntäinen ja suurisilmäinen Muumipeikko on isänsä tavoin seikkailunhaluinen, mutta hän rakastaa myös mukavuutta. Seikkailujen jälkeen hän palaakin aina kotiin. Teltassa asusteleva Nuuskamuikkunen on Muumipeikon paras ystävä. Muumipeikko on ihastunut laaksossa asuvaan Niiskuneitiin.Perheeseen kuuluu myös Nipsu, perheen eräänlainen ottolapsi. Nipsu on kuvattu usein tarinoissa pitkäksi, hoikaksi, ruskeanväriseksi otukseksi. Hän on hyvin arka sekä hieman pelkurimainen ja ahne. Nipsulla on Muumilaaksossa oma talo, mutta hän majailee usein Muumiperheen luona. Niiskuneiti on Muumipeikon ystävätär. Hän on turhamainen ja hyvin romanttinen. Usein hän on myös kovin mustasukkainen Muumipeikosta. Niiskuneiti on tarkka tuuheasta otsatukastaan ja käyttää aina kultaista nilkkarengasta. Myös Niiskuneiti asustelee usein Muumitalossa perheen vieraana.

Muumipeikon

Muita laakson asukkaita ovat muun muassa Nuuskamuikkunen, Mymmeli, Pikku Myy, Niisku, Vilijonkka, Mörkö, Hemuli ja Haisuli. Lisäksi tarinoissa vilahtelee lukuisia muita, ihastuttavia hahmoja.

Muumien tarinat heijastelevat elämää

Tove Jansson on ottanut Muumimaailman luontiin suuresti vaikutteita ympäristöstään. Hänen perheensä ja ystävänsä ovat saaneet kunnian toimia malleina näille kuvitteellisille hahmoille. Muumipeikon sanotaan heijastavan suuresti itse Tove Janssonin persoonaa. Samoin tuittupäinen Pikku Myy on napannut luonteenpiirteitään kirjailijalta. Muumimamman esikuvana toimii Janssonin oma äiti. Muumilaakson tarinat ihastuttavat sukupolvia toisensa jälkeen, sillä ne huokuvat oikeaa elämää. Muumitalossa toisesta välittäminen ja perheen tärkeys on selkeästi nostettu jalustalle. Kuitenkaan kyseessä ei ole täydellinen kiiltokuvaperhe – Muumipappa polttaa tupakkaa, ja viininjuontikin on tuttua tarinoissa. Osa laakson hahmoista ilmentävät taas negatiivisia tunteita. Esimerkiksi oudot, puhumattomat hattivatit ovat kiintoisia hahmoja. Ne ovat pienikokoisia, puikulanmallisia olioita, jotka liikkuvat aina suurissa ryhmissä. Niistä ei ole välitöntä vaaraa, mutta ukonilmalla ne varaavat itseensä sähköä ja voivat aiheuttaa sähköiskuja. Hattivatit ovat täysin ilmeettömiä ja välinpitämättömiä.  

Muumilaakson

Tarinoissa esiintyvä Mörkö kuvastaa melankoliaa puhtaimmillaan. Suurikokoinen, musta ja hehkuvasilmäinen mörkö elää yksinäisyydessä. Maa jäätyy hänen liikkuessaan ja kaikki mihin hän koskee, kuolee. Mörön hahmoa pidetäänkin negatiivisten tunteiden peilinä. Muumien tarinoiden kautta kirjailija kertoo maailmankatsomustaan. Tarinat ovatkin täynnä oivallisia lausahduksia ja pohdintoja elämästä itsestään. Varsinkin Nuuskamuikkusen hahmo on syvällinen ja pohdiskeleva – monet hänen lausumistaan jäävät mietityttämään lukijaa pidemäänkin. Muumit ovat kirjallisuuden helmiä. Ne kertovat sympaattisesti ja viihdyttävästi, Muumien tarinoiden kautta elämästä ja sen oikuista. Tämä lienee syynä myös siihen, että Muumien suosio on jatkunut vuosikymmeniä.