PACO DE LUCíA, FLAMECOKITARAN MESTARI

Paco de Lucíaa on kuvailtu flamencokitaran titaaniksi. Hän oli virtuoosimainen kitaristi, säveltäjä ja tuottaja. Paco de Lucía oli myös edelläkävijä uudistaessaan flamencomusiikkia, ja rohkea yhdistäessään sitä jazziin ja klassiseen musiikkiin. Paco de Lucían tavaramerkiksi nousi hänen ilmiömäinen ja nopea picadonsa. Kontrastien mestarina hän usein yhdisti picadoa nopeaan kitaran kannen rummuttamiseen ja herkkään jazz-vivahteiden sävyttämään soittoon. Nämä musiikilliset innovaatiot tekivät Paco de Lucíasta avaintekijän perinteisen flamencomusiikin ja latinojazzin fuusion kehityksessä 1970-luvulla. Hänen levytyksensä tunnetun flamencolaulajan, Camarón de la Islan kanssa, ovat tärkeimpiä ja vaikuttavimpia levytyksiä flamencomusiikin historiassa. Yhteistyö tunnettujen muusikoiden ja laulajien, kuten John McLaughlin, Al Di Meola ja Larry Coryell kanssa 1970-luvun loppupuolella, nosti Paco de Lucían kansainväliseen maineeseen.

Niño Ricardo

Paco de Lucían suurimpia esikuvia oli Niño Ricardo, joka oli oman sukupolvensa vaikuttavin flamencotaiteilija. Tämä Sevillan kasvatti oli jo lapsena ilmiömäinen musiikki-ihme ja aloitti esiintymisen jo 14 vuotiaana. Ricardon sanoin kitara oli hänelle uskonto, mutta kitara ei ollut mitään ilman isäntäänsä. Paco de Lucíalla oli myös taito sovittaa uudenlaisia soittimia flamencomusiikkiin. Perun matkallaan hän tutustui cajoniin, perulaiseen laatikkorumpuun, joka hänen mielestään sopi oivallisesti juuri flamencomusiikkiin. Cajonin päällä istuttiin ja sen sivuja rummutettiin käsillä. Hän esitteli musiikissaan myös huilun ja bassokitaran perinteisten flamencoon liitettyjen soittimien lomassa. Paco de Lucía oli musikaalisesta perheestä, ja hän muodosti veljiensä Pepe de Lucían ja Ramón de Algecirasin kanssa Paco de Lucía sextetin. Sextetti teki yhteistyötä myös amerikkalaisen jazz pianistin, Chick Corean kanssa levyllä Zyryab. Levy oli uraauurtava yhdistäessään arabialaisia flamencoteemoja jazziin. Levyn nimi on kunnianosoitus 800-luvun runoilijalle, jonka sanotaan tuoneen persialaisen luutun espanjalaiseen kulttuuriin. Soitin, josta espanjalainen kitara myöhemmin kehittyi.

Paco de Lucía

Koko 1990-luvun Paco de Lucía kiersi eripuolilla Espanjaa ja ulkomailla sekä esiintyi lukuisissa eri kokoonpanoissa, myös sinfoniaorkesterin kera, sekä levytti Bryan Adamsin kanssa elokuvaan Don Juan DeMarco sen tunnusmusiikin. Hänen ensimmäinen kokoelmalevynsä ‘Antologia’ oli myyntimenestys kotimaassaan. Vuonna 1998 hän julkaisi levyn äitinsä kunniaksi, nimeltään Luzia. Levy tuo julki taiteelllisesti eheän ja kypsän otteen musiikkiin.

2000 luku

‘Canción Andaluza’

Paco de Lucía asui pitkään Meksikossa, Quintana Roossa. Viisi vuotta kestäneen Meksikon ajan jälkeen hän päätti palata kotimaahansa Espanjaan. Kyllästyttyään jatkuvaan kiertue-elämään ja asumiseen hotelleissa, hän päätti jättäytyä kyydistä ja esiintyä vain muutamia kertoja vuodessa lähinnä Euroopan festivaaleilla, Saksassa ja Espanjassa. Viimeinen maailmalle vienyt kiertue tapahtui 2004, kun hän kiersi Flamencolaulaja La Tanan kanssa Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Meksikoon hän palasi vain lomailemaan perheensä kanssa.Paco de Lucía oli myös hyvin yksityinen henkilö. Hänen oli välillä vaikea ymmärtää miksi julkisuus toi mukanaan niin valtavia paineita olla koko ajan luova ja tuottaa nerokasta musiikkia taukoamatta. Tämä oli yksi syistä, jonka takia hän päätti vetäytyä kiertue-elämästä jo melko aikaisessa vaiheessa muusikon uraansa. Paco de Lucía on julkaissut kymmeniä levyjä ja on myös palkituimpia muusikkoja. Hän on voittanut useita Latin Grammy palkintoja sekä muusikkona että tuottajana. Hänet oli nostettu myös kunniatohtorin arvoon Cadizin Yliopistossa, Espanjassa, sekä Berkleen musiikkiopistossa Bostonissa. Viimeisen ‘vuoden levy’-palkintonsa hän voitti postyymisti 2014 albumista ‘Canción andaluza’. Viimeisen ulkomaanmatkansa hän teki Meksikoon perheensä kera. Hän menehtyi siellä sydänkohtaukseen helmikuussa 2014, vain 66-vuotiaana.