Suomalaiset tanssikoulut

Tanssittu on kautta aikojen, eikä laji ole todellakaan hiipumassa pois. Tanssi on erinomainen tapa lisätä luovuutta lasten ja nuorten keskuudessa, sekä pienentää syrjäytymisen vaaraa. Viime vuosina tanssin suosio harrastuksena on kasvanut räjähdysmäisesti. Suomessa on laskettu olevan yli 30 000 harrastajaa, ja yli 126 000 lasta ja nuorta saavat tällä hetkellä taiteen perusopetusta. Jokainen on oikeutettu mahdollisuuteen tanssia ja saada siihen opetusta, ja tätä asiaa Suomessa ajaa eteenpäin erityisesti STOPP ry. STOPP ry, eli Suomen tanssioppilaitosten liitto, perustettiin vuonna 1982. Se pyrkii yhdistämään Suomen tanssioppilaitokset, sekä toimimaan niiden etujärjestönä. STOPP ry: hyn kuuluu 84 tanssioppilaitosta ympäri Suomen, joita yhdistys pyrkii parhaansa mukaan tiedottamaan alan asioista ja auttamaan ongelmatilanteissa konkreettisin toimin. STOPP ry myös jakaa vuosittain Tanssikasvattaja ja Tanssi elämäntyönä -palkintoja jäsentensä ehdotusten pohjalta. Tämä innostaa muun muassa opettajia antamaan kaikkensa nuorten tanssijoidensa kehittymisen ja menestymisen eteen. Tanssin Tiedotuskeskus ry, joka on perustettu vuonna 1980, pyrkii muun muassa kampanjoin edistämään tanssin asemaa ja tunnettuutta Suomessa, sekä kasvattamaan suomalaisen tanssitaiteen suosiota myös ulkomailla. Tiedotuskeskuksen sivuilta löytyy tanssiryhmien ja -koreografien yhteystiedot ja lyhyet kuvaukset. Kategorioita ovat muun muassa Lapset ja nuoret, Baletti, Nykytanssi, Tanssiteatteri ja Yhteisötanssi. Vuosi 2017 oli Suomi100-juhlavuosi, ja juhlavuodesta inspiroituneina Tanssin Tiedotuskeskus halusi saada lisää suomalaisia tanssimaan, ja Koko suomi tanssii -kampanja sai alkunsa. Kampanja saavutti suurta suosiota, ja jopa 2,5 miljoonaa ihmistä osallistui kampanjaan juhlavuoden aikana. Kampanjaan kuului erilaisia tanssihaasteita ja -tapahtumia, sekä esimerkiksi tanssinopetusta oli mahdollista lahjoittaa sitä tarvitseville. Jatkoa kampanja saa Virossa heidän juhlavuotenaan, kun Koko Viro tanssii, eli Eesti tantsib.

Suomen Tanssiurheiluliiton ammattilainen Tanssijat

FDO ry, eli Suomen tanssiurheiluliitto ry, kokoaa sivuilleen kaikki Suomen disco- ja showtanssikoulut, sekä -tanssikilpailut ympäri Suomen. Sivustolta voi valita hakutuloksia tarkentaakseen esimerkiksi katu- tai latinotanssikursseja tarjoavat koulut ja oppilaitokset. Lisäksi yhdistys jakaa stipendejä menestyneille tanssijoille. Yhdistys on saanut alkunsa vuonna 1981 perustetusta IDO:sta, eli Kansainvälisestä tanssiyhdistyksestä, jonka MM-kilpailuissa myös suomalaiset ovat loistaneet. Tanssin suosio kasvoi tämän myötä, ja vuonna 1989 Suomeen perustettiin vastaava yhdistys lujittamaan ja laajentamaan Suomen tanssitoimintaa. Muun muassa paljon mainetta keränneet Aira Samulin ja Marco Bjurström olivat mukana perustamassa tätä yhdistystä.

Tanssi tiesi tohtoriksi

Tanssikursseja on tanssikoulujen lisäksi tarjolla myös monissa kansalaisopistoissa. Jotkut tanssikoulut tarjoavat tanssinopetusta peruskouluopintojen mallilla: alle kouluikäisille on varhaisiän opintoja, ala-asteikäisille perusopintoja ja yläaste- ja lukioikäisille on syventäviä opintoja. Myös joissain lukioissa on valittavissa erityisesti taiteisiin painottuvia linjoja, jolloin esimerkiksi tanssin kursseja sisältyy opintosuunnitelmaan. Tanssia on mahdollista opiskella toisen asteen koulutuksissa esimerkiksi konservatorioissa, ammattioppilaitoksissa tai Suomen kansallisoopperan balettioppilaitoksessa. Näistä oppilaitoksista on mahdollista valmistua ammattitanssijaksi. Tanssialan perustutkinto balettioppilaitoksessa on 120 opintoviikkoa, jonka lisäksi voi suorittaa näyttötutkinnon. Tanssialan perustutkintoja on balettioppilaitoksen lisäksi tarjolla myös Pohjois-Karjalan ammattiopistolla, Tampereen konservatoriolla, Turun konservatoriolla sekä Lapin urheiluopisto Santasportilla. Konservatorioita on Suomessa yhteensä 15, ja ne kaikki tarjoavat tanssin lisäksi musiikin ammatillista koulutusta sekä perusopetusta.

Tanssitaiteen laitos

Tanssitaidetta voi opiskella esimerkiksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa Tanssitaiteen laitoksella, joka on Suomen arvostetuin ja vanhin tanssin korkeakoulu. Opiskelijat voivat valmistua tanssijan lisäksi muun muassa myös koreografiksi tai tanssinopettajaksi. Teatterikorkeakoulussa tehdään myös tanssin tutkimusta, ja tanssitaiteista tai -tieteistä on mahdollista väitellä tohtoriksi. Tanssialan korkeakoulutusta on Teatterikorkeakoulun lisäksi tarjolla Helsingin yliopistolla, Oulun ammattikorkeakoululla, Savonia-ammattikorkeakoululla sekä Turun ammattikorkeakoululla. Ammattikorkeakoulujen tanssin koulutusohjelmista voi valmistua muun muassa tanssinopettajaksi.