Tanssi harrastuksena

Moni tuntee tanssin esitys taiteen muotona, jossa sulavat ballerinat kiitävät lavan yli eksoottisten lintujen lailla. Omat kömpelöt yritykset teini-iässä paikallisen diskon lattialla, nousevat mieleen noloina kun tuttavat kysyvät osaatko tanssia. Mielessä käy että voi kun vanhemmat olisivat laittaneet balettitunneille viisivuotiaana. Tanssiharrastuksen aloittaminen ei kuitenkaan ole koskaan liian myöhäistä, ja siitä on huomattava määrä hyötyä kaiken ikäisille aikuisille ja lapsille.

Tanssi harrastuksena

Tanssiharrastuksen hyödyt

Harrastuksena tanssi yhdistää urheilun ja taiteellisten harrastusten parhaat puolet. Tanssija kuluttaa tuntien aikana huomattavan määrän energiaa, mutta koreografioiden harjoittaminen vahvistaa myös useita lihasryhmiä. Harrastuksen tason noustessa usea harrastaja ottaa omakseen myös oheis harrastuksia, kuten lenkkeilyn ja kuntosalilla harjoittelun, joiden tarkoitus on kohottaa yleis- ja lihaskuntoa oman tanssitaidon parantaminen mielessä. Energinen tanssi on loistava tapa parantaa kuntoa lähestulkoon vahingossa, ja harjoittelu parantaa myös yleistä energiatasoa. Fyysisen kunnon lisäksi tanssin tiedetään auttavan positiivisesti mielenterveyteen. Rytmikäs liike auttaa tanssijoita ilmaisemaan liikkeen kautta sisäisiä tuntemuksiaan, ja sen aikana kettu liikunta vapauttaa endorfiineja jotka tunnetaan mielihyvä hormoneina. Tanssin tiedetään vähentävän ainakin väliaikaisesti stressiä, masentuneisuutta, ja ahdistuneisuutta. Tanssitunnit auttavat myös luomaan uusia ihmissuhteita, ne ovat sosiaalisia tilaisuuksia, joiden aikana osaan ottajien välille syntyy ystävällinen ryhmähenki. Kaikkien kasvot ovat yhtä punaisia kovan liikunnan jälkeen, ja jokainen tietää miltä se tuntuu kun uuden liikkeen omaksuminen on hankalaa. Tanssi lisää myös harrastajan koordinaatiota, sulokkuutta, ja tätä kautta usein heidän itsetuntoaan. Ryhti nousee suoraksi kuin vahingossa, ja katse kohtaa vieraankin ihmisen silmät rohkeasti. Tanssi tarjoaa harrastajilleen mahdollisuuden oman luovuuden ilmaisuun, ja koreografioiden opettelu kurssi kavereiden edessä auttaa laajemminkin uusien elämäntilanteiden kohtaamiseen. Tiputtuasi takapuolellesi tanssi porukan edessä muutamaan otteeseen, uskallat varmasti pitää pienen puheen julkisesti työpaikalla.

Tanssiharrastuksen aloittaminen

Useimmilla paikkakunnilla ryhmässä tapahtuvan tanssiharrastuksen aloittaminen on helppoa, ja uudet tanssijat voivat kokeilla eri tanssityylejä ilman sen kummempaa sitoutumista aloittajille tarkoitetuissa taster-sessioissa. Tanssitunteja järjestetään esimerkiksi kansanopistoissa, tanssikouluissa, ja kuntosalilla. Harrastajan kannattaa kysellä tunteja järjestävältä taholta hieman neuvoa siihen mille tunnille hänen kannattaa liittyä, sillä osa lajeista sopii toisia paremmin esimerkiksi ylipainoisille tai nivelongelmista kärsiville harrastajille. Omien taitojen yliarvioiminen ei ole myöskään hyvästä, sillä parhaimmillaan se käy itsetunnon päälle, ja pahimmillaan aiheuttaa vakaviakin vammoja. Eli vaikka olisit lapsena harrastanut satubalettia, aikuisena harrastus kannattaa aloittaa alemmilta tasoilta. Opettaja kyllä neuvoo jos taidot ovat liian kovat valitsemallesi tunnille, ja auttaa siirtymään vaativampaan ryhmään.Potentiaalisten harrastajien on helppo tehdä eri tyylilajeista hieman taustatutkimusta, ja tämä kannattaa pitkällä tähtäimellä, sillä lajien välillä on huomattavia eroja. Esimerkiksi Zumba tunnit on suunnattu lähinnä tanssin varjolla tapahtuvasta kunnon kohottamisesta ja painonpudotuksesta kiinnostuneille, rytmi on vauhdikasta, ja painopiste on yleisellä liikkumisella ja hauskan pidolla, ei niinkään teknisellä osaamisella.

Tanssi harrastuksena

Kuntosaleilta löytyy myös useita muita tanssiliikkeisiin perustuvia erikoistunteja. Barre-tunnilla harrastajat harjoittavat barre tangolla tapahtuvia baletti liikkeitä, joiden tarkoituksena on parantaa harrastajien lihaskuntoa, koordinaatiota, tasapainoa, ja nivelten liikeratoja. Teknisestä osaamisesta kiinnostuneet voivat taas suunnata laji tunneille, ja esimerkiksi jazz moderni ja flamenco vaativat harrastajiltaan jonkun verran sitoutumista lajin perusteille, ja muiden edessä esiintymiselle. Jos omalta paikkakunnalta ei löydy sopivia tanssikouluja internetistä löytyy paljon harjoitusvideoita joiden kautta kaukaisissa paikoissa asuvat harrastajat voivat ottaa lajin omakseen. Miten olisi vaikkapa kaveriporukan kokoaminen omalle pihalle aurinkoisena kesäiltana Zumba kuvioiden harjoittelemisen pariin. Eli rohkeasti vaan aloittamaan uutta tanssiharrastusta yksin tai kavereiden kanssa!