Tanssi itseilmaisun muotona

Tanssi ei ole tarkoitettu vain ihmisille, jotka haluavat kilpailla siinä ja luoda siitä itselleen uraa. Tanssi on siitä ihanaa, että se sopii kaikille ja sitä voi harrastaa kuka tahansa ikään, kokoon tai varallisuuteen katsomatta. Tanssi on hyvä keino ilmaista itseään monenlaisin eri liikkein, ilmein ja tuntein. Tanssia löytyy nykyään joka paikasta. Sitä harrastetaan kouluissa, vapaa-ajalla ja se tuodaan erilaisten improvisaatio näytösten avulla jopa ihan tavallisiin ostoskeskuksiin.

Tanssi on ollut olemassa jo ihmiskunnan alkuajoista asti. Alussa sen tarkoitus oli lähinnä viedä eteenpäin erilaisia viestejä, toimia rituaalien näyttäjänä sekä erilaisten juhlien tansseina. Tanssiin liittyi paljon historiaa, tarinoita ja perinteitä, joita tuli kunnioittaa niitä esitettäessä. Nykyäänkin eri kulttuureissa tällaisilla perinteisillä tansseilla on suuri rooli ja joidenkin opetteleminen voi viedä jopa vuosia sisältäen tiukkaa harjoittelua.

Nykyään tanssia on monenlaista. Se ei rajoitu enää pelkästään rituaalitansseihin ja perinteisiin, vaan niiden tilalle ja myös niiden inspiroimana on syntynyt monenlaisia eri tansseja. Niistä on jokaisen helppo löytää itselleen sopivin tanssin muoto. Se voi olla klassista tanssia, balettia, modernia, luovaa, afrikkalaista, intialaista, amerikkalaista tai vaikka hip-hop tanssia. Lista on lähes loputon ja tanssin piiriin on helppo päästä missä päin maailmaa tahansa.

Miten tanssilla sitten voi ilmaista itseään? Tanssi on yksi parhaimpia itseilmaisun muotoja. Tanssi käyttää kehoa välineenään ja sitä kautta ilmaisee erilaisia tunteita. Tanssissa kehon eri liikkeet voivat olla suurenneltuja tai mielikuvituksellisia lähes lukemattomiin eri variaatioihin asti. Eri koreografioilla voidaan ilmaista suuria tunteita, eri mielialoja ja tuntemuksia.

Tanssissa syntyy esitettävä tarina, vaikka tanssija ei itse sitä edes välttämättä ymmärrä. Tarina syntyy kuin itsestään tanssia esitettäessä. Yleisö lukee tanssijan ilmeitä ja tunteita seuraamalla tanssiesitystä ja sen edistymistä. Tanssi voi saada aikaan suuria tunteita niin tanssijassa itsessään kuin yleisössäkin ja se riippuu paljon siitä, millainen koreografia tanssille on luotu ja miten tanssijat tuovat omat tunteensa esille sitä tanssittaessa.

Tanssin vaikutuksesta ihmismieleen on tehty tutkimuksia. Niissä on todettu, että erilaiset tanssit ja niiden tuomat tunteet saavat eri osia aivoissa aktiiviseksi. Tanssi onkin yksi vapaammista ilmaisun muodoista, jotka voivat saada aikaan todella hyvän tunteen ja mielen tanssijalle. Tanssissa on valloillaan erilainen vapaus, mitä muut harrastukset eivät välttämättä tuo ja kaiken lisäksi se on erittäin hyvää liikuntaa koko keholle.

Luova tanssi

Erityisesti luova tanssi on sellainen tanssin muoto, missä ihminen pääsee kokonaisvaltaisesti ilmaisemaan itseään. Siinä ei ole valmiiksi määrättyjä liikkeitä eikä liikaa sääntöjä. Luovassa tanssissa ihmisen keho määrää jokaisen tulevan liikkeen ja sitä varten se perustuukin hyvin pitkälti tunteiden määräämiin liikkeisiin. Tanssissa voi näkyä suoraan ihmisen mieliala. Surullisena päivänä liikkeet ovat sulkeutuneempia ja iloisena päivänä liikkeet voivat olla hyvinkin suuria ja tunnepitoisia.

Ihmisen elämän aikana voi tulla vastaan paljon tilanteita, jotka saavat meidät sulkeutuneiksi ja kehon jännittyneeseen tilaan. Näistä lukoista voi kuitenkin päästä eroon ja luovan tanssin avulla se voi olla todella vapauttavaa. Luovaa tanssia voi aluksi harrastaa yksin kotona niin ettei kukaan näe. Kun kokemusta ja rohkeutta löytyy enemmän, voi tanssin tuoda ulos omasta huoneesta ja viedä sitä muidenkin iloksi.

Tanssi on paras tapa ilmaista syvimpiä tunteita ja kokemuksia. Sillä voi ilmaista ja arvostaa musiikin loppumatonta kauneutta. Tanssia voi ilmaistakseen iloa ja onnea, mutta sitä voi tehdä myös ilmaistakseen surua ja murheellisuutta. Kaikki tunteet ja mielialat voi elää vahvemmin ja syvemmin tanssin avulla. Tanssi on upeaa itseilmaisua, joka vapauttaa mielen ja sille ei ole olemassa mitään rajoja.