Tanssin huumaa kautta vuosien

Tanssi on varmasti yksi ihmiskunnan historian varhaisimmista itseilmaisun muodoista, ja sekä sen tuottaminen että katsominen aiheuttavat väkijoukoissa lähes primitiivisen ilon tunteen. Tanssi on ollut osana ihmiskunnan historiaa ammoisista ajoista saakka, ja useina historian ajanjaksoina siihen on liittynyt voimakkaita rituaalisia ominaisuuksia. Näinä päivinä voimme jakaa organisoidun tanssin rankalla kädellä esitys tanssiin, jossa yksi tai useampi tanssija esiintyvät paikallaan pysyvän väkijoukon edessä, ja sosiaaliseen liikkumiseen jonka aikana kaikki tai useimmat tilassa olevat henkilöt osallistuvat tanssiin. Molemmista versioista löytyy sekä viihteellisiä, että rituaalisia muotoja. Vaikka nykypäivänä tanssi kulttuuriin liittyy lähes erottamattomana osana musiikki, nämä kaksi taiteen muotoa eivät aina kulje käsi kädessä. Esimerkiksi useiden maiden kansantansseja on tanssittu kautta historian ilman sen kummempaa säestystä, ja rytmin ovat antaneet tanssijoiden rytmikkäät huudahdukset, tai vaikkapa käsien taputus.

Euroopan hovi tanssit

Länsimaissa tunnetut modernit koreografioitu tanssi kulttuuri sai alkunsa renessanssiajan Eurooppalaisissa hoveissa. Hovi elämä oli hyvin yksitoikkoista, ja tylsyyden välttämiseksi aatelisto alkoi kehittämään toinen toistaan monimutkaisempia tanssikuvioita. Elisabethin ajan Englannissa tanssin vaatima ihmisten läheisyys auttoi sekä hovin jäsenten juonitteluissa, että ihmissuhteiden luomisessa. Kuningatar itse oli innokas tanssija, ja hänen vaatimuksestaan jokaisen hovissa vaikuttavan henkilön tuli opetella uusimmat tanssikuviot parhaiden taitojensa mukaan. Hoveissa vaikuttavat tanssimestarit julkaisivat kirjoja askelkuvioiden opettamiseksi, ja näiden käytyä niin monimutkaisiksi että tavan henkilöt eivät kyenneet seuraamaan niitä, tanssi muuttui esitystaiteeksi, jossa suurin osa hovin väestä nautti katsomossa ammattilaisten taidonnäytteistä. Tämä johti lopulta baletin ja muiden esittävien tanssitaiteiden kehittymiseen.

Flamenco opaskirja

Seuratanssit kukoistivat hoveissa vielä 1700-luvulle mentäessä, ajan naisten mekkojen muhkeudesta johtuen tanssit olivat useimmiten pieni askelisia ja suhteellisen hitaasti liikkuvia. Muodin  muuttuessa kevyemmäksi, myös tanssiaskeleet muuttuivat, ja pian tanssit kehittyivät nykypäivänäkin tunnetuiksi tansseiksi kuten kotiljonki ja reel.

Paritanssien valtakausi

1800-luku toi tullessaan syntiset paritanssit, ensimmäisiä koreografioita olivat valssi ja katrilli, jotka koettiin paheellisiksi tanssiparin suhteellisesta läheisyyden ja halailun omaisesta asennosta johtuen. Eurooppalaisissa pääkaupungeissa aateliston vaikutus alkoi antaa periksi varakkaille keskiluokille, ja uusrikkaat perheet toivat tietynlaista rentoutta kaupunkien kekkereihin. Pian Itäeurooppalaiset vauhdikkaat paritanssit, kuten masurkka ja polkka nostivat suosiotaan herrasväen keskuudessa. Tango saapui Eurooppaan 1900-luvun alussa Argentiinalaisten merimiesten mukana, mutta se yleistyi vasta hieman myöhemmin kun Eteläamerikkalaiset varakkaat nuorukaiset saapuivat opintomatkoille Pariisiin, ja viettivät aikaa paikallisissa salongeissa. Tanssi vapautti kansan luovat tanssitaidot, sillä se vaati onnistuakseen tanssipareilta tietyn määrän improvisaatiota.

Tango

 Tanssin kaupallistuminen

Paritanssien suosion kohotessa myös tanssia säveltämän musiikin tyyli lähti muuttumaan. Jazz musiikin suosio nousi nuorison keskuudessa, ja orkesterien koko pieneni perinteisistä kamarimusiikki orkestereista. Amerikkalaiset bisnesmiehet lähtivät kehittämään suosituista tansseista myös helposti opeteltavia standardisoituja muotoja, joiden markkinoiminen suuremmalle yleisöille oli helpompaa. Ensimmäinen maailmansota avasi tanssiharrastuksen kaikille sosiaalisille luokille, ja luokkaerojen pudotessa kaupallisten tanssisalien suosio nousi laajan yleisön keskuudessa. Synkkien sotavuosien aikana nuoriso kaipasi helppoa ja halpaa viihdykettä. Tanssien järjestämiseen auttoi huomattavasti myös levysoittimien ja vinyylilevyjen yleistyminen, ja Hollywoodin rakkaussuhde tanssivien tähtien, kuten Fred Astairen ja Ginger Rodgersin kanssa.

WW1 tanssi

Vaikka ja paikat jossa tanssimme vaihtuvat vuosisadasta toiseen, lajin suosio ei varmasti tule koskaan katoamaan. Sen tuoman mielihyvän lisäksi tähän vaikuttaa monipuolisuus jolla voimme siihen osallistua. Katsoit sitten ammatti balleriinaa lavalla, opettelit vaikeata koreografiaa studiossa, tai tanssit ryhmän mukana yökerhossa, taiteen muoto tuo mukanaan uskomatonta mielihyvää. Toisistaan eroavien tanssilajien kautta jokainen voi valita omalle luonteelleen sopivan tyylin, tanssi on tanssia olit sitten lavatansseissa vieraileva kukkahattutäti tai hip hop bileisiin osallistuva huppari poika.