Tanssin opeissa

Tanssin opettelun voi aloittaa jo heti, kun oppii kävelemään tai edes seisomaan. Kuten voimistelijat, tanssijatkin usein aloittavat erittäin nuorina rakentamaan elämäntapojansa harrastuksensa ympärille. Vaikka tanssin opettelemisen aloittaisi myöhemmällä iällä, on mahdollista päästä samoihin tuloksiin kuin jo vuosia harjoitelleet, jos vain asialle omistautuu niin henkisesti kuin fyysisesti. Ensimmäiseksi on tärkeää löytää itselleen sopiva ja mieluisa tyyli. Haluaako tanssia yksin, parin kanssa vai ryhmässä sekä sopiiko omalle tyylille parhaiten nopea vai hidastempoinen tanssi. Erilaisista tanssityyleistä löytyy inspiraatiota ja tietoa muun muassa internetistä, kirjoista, lehdistä, tai tanssitapahtumista. Suomen suurimpana tanssifestivaalina tunnetaan Kuopio Tanssii ja soi. Oma tyyli muovautuu ajan myötä, ja usein tanssijat kokeilevat useaa eri tyyliä ennen kuin löytävät sen itselleen parhaimman. Kun joku tanssityyli alkaa kiinnostaa enemmän, voi aloittaa tutkimaan enemmän tuon tanssin historiaa ja perusteita. Mallia voi katsoa esimerkiksi online-videoiden muodossa, tai katseluoppilaana tanssitunneilla. Tässä vaiheessa on tärkeää koittaa ymmärtää tanssin perusliikkeitä ja -rytmiä, ja arvioida niitä omien vahvuuksiensa ja heikkouksiensa mukaan. Kirjastoista ja kirjakaupoista löytää paljon tanssiin liittyviä lehtiä ja kirjoja, jotka voivat auttaa hahmottamaan valitun tyylin pääpiirteitä paremmin. Tanssien historia voi inspiroida ja auttaa löytämään itselleen oikean ilmaisutavan. Monissa paikoissa on mahdollista osallistua ilmaisille kokeilutunneille, ja kokeilla useampaa tyyliä samalla kertaa. Omia liikkeitään ei kannata hävetä, kukaan ei synny suoraan ammattiballeriinaksi tai opi koreografiaa täydellisesti ensimmäisellä yrittämällä. Alussa kehitettävää löytyy paljon, ja saattaa olla rankkaa kuulla omista virheistään, mutta se on osana oppimisprosessia. Turhilta tuntuvat perusaskeleet ovat erittäin tärkeitä, sillä ne yhdistyvät oppimisen myötä suureksi kokonaisuudeksi.

Tanssin opeissa

Perusaskeleiden opettelu vaatii rytmin ymmärtämistä. Musiikkia tulee kuunnella tarkasti, että sen rytmin oppii tuntemaan perinpohjaisesti. Rytmin löytäminen helpottuu, kun kuuntelee musiikkia alusta asti ja toistuvasti, esimerkiksi taputtamalla tai polkemalla maata itse samaan tahtiin. Kun perusasiat alkavat olla kunnossa, voi alkaa harjoittelua aikatauluttaa. Harjoittelulle tulee varata riittävästi aikaa, kuitenkin muistaen itse levätä välillä. Harjoittelu vaatii ajan lisäksi tilaa, sillä tanssimaan oppii loppujen lopuksi vain liikkumalla. Ei pidä pelätä tilan ottamista haltuun, tai uusien liikkeiden kokeilemista, kunhan turvallisuus ei kärsi. Vaikka alku saattaa tuntua kömpelöltä ja mahdottomalta, jokaisella toistokerralla kehittyy ja oppii jotain uutta liikkeestään. Jos harjoittelee tuttavan tai tanssiryhmän kanssa, voi muita pyytää tarkkailemaan, mikä liikkeissä tai koko koreografiassa kaipaisi enemmän huomiota. Tämä auttaa keskittymään oikeisiin asioihin ja luomaan yhtenäisen kokonaisuuden.

Oma hyvinvointi on tärkein

On erittäin tärkeää tuntea omat rajansa ja heikkoutensa, ettei keho rasitu liikaa tai loukkaannu. Jotkut ominaisuudet kehittyvät vasta pitkän harjoittelun tuloksena, kuten venyvyys, joten itsensä repiminen äärirajoille ei kannata. On vain uhrattava harrastukselle aikaa ja omistautumista. Ammattilaistanssijoilla minuutti lavalla voi tarkoittaa jopa kymmenien vuosien harjoittelua.

flamencon oppitunti

Ennen harjoittelua on aina hyvä lämmitellä lihaksia ja verenkiertoa. Harjoittelun jälkeen tulisi lihaksia aina venytellä, jotta vältytään turhilta lihasjumeilta ja kivuilta. Nämä ovat prosessissa yhtä tärkeitä huomionkohteita kuin itse tanssiminen, koska tanssijan keho on hänen tärkein voimavaransa. Ylirasituksilta välttyy, kun kuuntelee omaa kehoaan, ja pitää tarvittavat lepopäivät. Joinain viikkoina lepoa tarvitsee enemmän kuin toisina. Lisäksi, tärkeää tanssijan kehittymiselle ja hyvinvoinnille on oikeanlainen ruokavalio ja muut elämäntavat. Kun nämä tekijät yhdistetään tavoitteelliseen harjoitteluun, mahdollisuudet parempiin tuloksiin kasvavat. Ballerinoilta vaaditaan työssään täydellisyyttä: täydellistä fysiikkaa, täydellistä viehkeyttä ja täydellistä omistautumista. Tämä täydellisyys onnistuu vain, jos he itse voivat hyvin.