Teatterifestivaalit

Ympäri Suomen järjestetään vuosittain teatterifestivaaleja. Saatat ehkä miettiä, mikä tällainen festivaali on. Sen tarkoitus on lyhykäisyydessään esitellä teatteritoimintaa suurelle yleisölle. Teatterifestivaalin ihmiset koostuvatkin teatterialan ammattilaisista ja festivaalit ovat antoisa spektaakkeli ja niistä voi saada alkukipinän omalle teatteriharrastukselle. Teatterifestivaali esittelee teatteria niin sisä- kuin ulkonäytöstenkin muodossa. Esityksiä voi katsella niin kaduilla kuin kahviloissakin. Kaikkien teatterista kiinnostuneiden kannattaa suunnata katsomaan lähellä järjestettävän teatterifestivaalin tarjontaa. Luvassa hauskanpitoa ja laatuesityksiä.

Oulun seudun teatterifestivaalit

Oulun teatteri järjesti vuonna 2019 jo 38. Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalin. Tämä festivaali on Suomen vanhin ja festivaalit ovat aina yhtä suosittuja. Tapahtumaan voi osallistua sekä lapset, nuoret että aikuiset. Tänä vuonna teemaksi oli valittu avaruus ja tapahtuma oli oikein onnistunut kokonaisuus. Tapahtumassa esitettiin yli 50 erilaista esitystä. Esiintyjäkaarti koostui sekä kotimaisista että ulkomaisista esiintyjistä. Festivaalien aikana nähtiin niin tanssia, sirkusta kuin teatteriakin. Hailuoto Teatterifestivaali järjestettiin heinäkuussa 2019. Yleisölle oli tarjolla runsas kirjo esityksiä, kuten näytelmiä, musiikkiesityksiä ja taidenäyttelyitä. Tapahtumaa oli mukana järjestämässä alan taitavia ammattilaisia, kuten tanssijoita, laulajia, soittajia ja muita taiteilijoita. Teatterifestivaali oli 3 päivän mittainen ja Hailuodon ainutlaatuiset merimaisemat tarjosivat tapahtumalle upeat puitteet.

Etelä-Suomessakin osataan

Kuten sanottu, ympäri Suomen järjestetään viihdyttäviä teatterifestivaaleja. Helsingissä järjestettävä Hurraa! on yksi tällainen. Tapahtuma on koko perheelle sopiva ja yleisöä hemmotellaan erilaisilla työpajoilla, laululla, tanssilla ja muilla esitystaiteilla. Vuoden 2019 festivaalilla nähtiin jopa lähes 8000 henkeä sen 9 päivän aikana. Festivaali ei siis ollut mikään pieni ja esityksiä näytettiinkin jopa 88 kappaleen verran ja ne uloittuivat neljään eri kaupunkiin. Hurraa! järjestetään joka toinen vuosi. Joka toisella kerralla tapahtuma kantaa nimeä Bravo! ja jälkimmäisen aika onkin seuraavaksi, kun tapahtuma järjestetään vuonna 2020. Sitä seuraa taas Hurraa! -festivaali vuonna 2021.

Baltic Circle on kansainvälinen, Helsingissä vuosittain järjestettävä teatterifestivaali, joka on järjestetty jo vuodesta 2000 lähtien. Se on suosittu tapahtuma, joka ottaa esityksillään kantaa maailman tämänhetkisiin ilmiöihin. Baltic Circle kehittyy jatkuvasti, tarjoten joka vuosi aina vain paremman kokemuksen. Tarkoituksena on tutkia, mitä kaikkea teatteri voi tarjota ja missä muodoissa sitä voidaan esittää. Vain mielikuvitus on rajana. Tekijöiden joukosta löytyy vahvoja osaajia, jotka haluavat levittää tietoutta nykytaiteen tärkeydestä ja jotka pitävät yllä tätä kallisarvoista harrastusta.

Muualla Suomessa

Porin Lainsuojattomat-teatterifestivaalia on järjestetty vuodesta 2000 lähtien. Festivaali järjestetään nykyään vain Porissa, vaikka se suunniteltiinkin alunperin eri kaupunkeihin kiertäväksi. Vuoden 2019 festivaali oli 20. laatuaan ja se kattoi jopa 34 maksullista ja 21 ilmaista tapahtumaa. Paikalla käyneet lähes 5000 kävijää pääsivät nauttimaan niin tanssista, katuteatterista, draamasta kuin miimistäkin.

Black and White Theatre Festival

Black and White Theatre Festival eli Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali esittelee kansainvälistä teatteria yleisölle. Tarkoitus on levittää tietoutta teatteriharrastuksesta ja näyttää, millaista teatteri voi parhaimmillan olla. Sanomaa on levittämässä teatterialaa rakastavat ammattilaiset ja meno on aivan huikeaa. Festivaali sopii kaikenikäisille katsojille. Myös esiintyjiä haetaan eli jos teatterikärpänen on purrut ja suhtaudut teatteriin intohimoisesti, voi festivaaliin hakea esiintyjäksi. Festivaali nähdään Imatralla, jossa on tähän mennessä koettu jo reilu 100 erilaista teatteria ja parisataa erilaista näytelmää. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti sen kansainvälilsyys. Jopa 45 eri maan esiintyjiä on nähty tässä festivaalissa. Tämä on ehdoton plussa, sillä erilaisuus on rikkautta tässäkin asiassa. Muualta voi tulla aivan uudenlaisia ideoita tänne pohjolaan.