Venyttelyliikkeitä tanssijoille

Venyttelyliikkeitä tanssijoille

Venyttely. Kaiken urheilun helpoimmalta näyttävin osa-alue, mutta ulkokuori voi pettää. Liialla venyttelyllä ja liian vähän venyttelyllä on hennon herkkä raja. Jos venyttelyt jäävät liian vähälle, tuloksia ei välttämättä näy, mutta niin kuin kaikessa tekemisessä, myös venyttelyssä voi helposti mennä yli toivottujen rajojen. Luonnollisesti haluat keskittyä lihaksiin, jotka ovat juuri silloin jumissa, mutta et voi jättää huomioimatta muitakin lihaksia, tai lihakset voivat mennä epätasapainoon. Tietoa venyttelystä on vaikka missä ja jokaisella opettajalla löytyy omat niksinsä, joten venyttelystä on helppo mennä pää pyörälle. Tiedon paljouden suhteen siis. Ei kuitenkaan syytä huoleen. Olemme keränneet näpsäkän listan tietyistä venytyksistä, jotka saavat kehosi kiittämään sinua.

Venytyksiä yläkropalle

Ensisilmäyksellä selän lihaksilla ei luulisi olevan kauheasti merkitystä esimerkiksi täydellisen spagaatin saavuttamiseen. Yläselän jäykkyydellä on kuitenkin todettu olevan suuri merkitys hermoston toimimiseen ja sen liikkuvuuteen. Jos yläselän lihakset ovat pahasti jumissa, selkärangan lähellä menevä hermo voi jäädä helposti jumiin ja vaikeuttaa koko kehon liikkuvuutta. Joogastakin tuttu Marjaryasana- liike, tai yleisemmin tunnettu kissa, on todella hyvä venytys koko selälle. Liikkeessä asetutaan ensin nelinkontin lattialle tai matolle, jonka jälkeen selkää pyöristetään hengityksen tasaisessa ja rauhallisessa tahdissa. Voit katsoa ohjeet venytykseen täältä.

Käsien lihakset ovat myös kovassa käytössä monilla tanssijoilla. Ranteet voivat olla jatkuvalla käytöllä ja käsilläseisonta ei onnistu ilman kunnollista kehonhuoltoa aivan ylhäältä lähtien. Jotta käsivarret ja ranteet saataisiin todella toimimaan, mikään liike ei ole helpompi kuin tämä simppeli sormet alas ja ylös venytys. Tässä venytyksessä ojennetaan vain käsi eteenpäin, pitäen käsi noin olkapään korkeudella, ja nostetaan sormet ylös, niin kuin nojaisit kädellä seinään. Toisella kädellä sitten vain hennosti vedetään sormia itseäsi päin. Ja sama toistetaan sormet alaspäin asennossa. Tätä venytystä tehdessä voi myös samalla varovasti ja hitain liikkein pyöritellä niskaa ympyrää, jolloin niskan lihakset avautuvat myös hyvin.

Venytyksiä yläkropalle

Alakropan venytyksiä

Jalkojen venyttelystä on kiistanalaista tietoa joka puolella. Miten niitä kannattaa lähteä venyttelemään, vai kannattaako niitä venytellä ollenkaan? Ensisijaisesti jalkoja tulisi vahvistaa, jotta tanssi sujuisi paremmin. Tähän toimii mainiosti erilaisten vastuskuminauhojen käyttö. Kuminauhalla saadaan hyvin aktivoitua jalkojen lihaksia, mutta samalla vältetään liikaa rasitusta treenien ohessa. Ei muuta kuin istumaan selkä ja jalat suorana lattialle, kuminauhasta kiinni ja toinen pää sujautetaan päkiöiden alle. Helppona liikkeeseen totutteluna kannattaa vaikka lähteä kirjoittamaan aakkoset läpi nilkallasi, unohtamatta kuitenkin työstää koko jalan lihaksistoa lonkasta lähtien.

Jos pieni jalkojen venyttelytuokio kuulostaa toisaalta liian hyvältä jättääkseen sen välistä, ei hätää, näitäkin löytyy. Samalla kuminauhalla on helppo venyttää molemmat pohkeet. Asentoa ei tarvitse muuttaa mitenkään muuten kuin vain nojaamalla taakse, jolloin varpaat tulevat itseäsi päin ja pohje saa aivan upean ja turvallisen venytyksen aikaiseksi. Myös lonkankoukistajat ovat tärkeässä asemassa jalkojen toimivuuden kannalta. Tämä on se kohta kehosta, joka antaa mahdollisuuden polvien nousemiselle ja vyötärön taivuttamiselle. Lonkankoukistaja venytyksessä seisotaan ensin normaalisti paikallaan, jonka jälkeen otetaan askel eteenpäin, kyykistytään etumaisella jalalla ja liikutetaan lantiota, kunnes tuntee venytyksen lonkassa. Tässä venytyksessä on tärkeää kuitenkin muistaa, että ei vie polvea yli nilkan, jolloin venytyksestä saattaa aiheutua enemmän haittaa kuin hyötyä.

Venyttely on tärkeä urheilun osa-alue, joka usein jää unholaan kovan treenin ja tuloksien toivossa. Minkään venytyksen ei kuuluisi tuottaa kipua, joten vaihtoehtoisia venytyksiä on hyvä olla jo mielessä. Kehoa ei tulisi ikinä pakoittaa mihinkään, mihin se ei ole vielä valmis. Loppujen lopuksi jokaisen urheilijan ja harrastajan tulee kuunnella omaa kehoaan ja miten se reagoi tiettyihin liikkeisiin ja rentoutuksiin. Hiljaa hyvä tulee.